HAYATTAN HABERLER - HAYATTAN HABERLER

  • ANASAYFA
  • HABERLER
  • RÖPORTAJLAR
  • SÖYLEŞİLER
  • SAYILAR
  • İLETİŞİM
Facebook Twitter

SON HABERLER

  • Selçuk Ecza Deposu Ankara Şubesi Yeni Hizmet Binası Açıldı
  • Adana Altın Koza Film Festivali
  • Değerli Taşlar
  • Doğadan Gelen Bitkiler; Yaban Mersini
  • Türk Atletizminin Gurur Tablosu
  • Sıra Dışı Sporlardan; Yamaç Paraşütü
  • Bahar Ayları Sizi Yatağa Düşürmesin!
  • Antalya İstkoopfest
  • Adana 2. Eczacılık Buluşması
  • Horlama Nedir?
  • Doğadan Sağlıklı Bitkiler; Fucoxanthin

    Bahar Ayları Sizi Yatağa Düşürmesin!

    06 Ağustos 2012 Pazartesi - 18:18

    Saman nezlesi olan kişilerin taze sebze ve meyve bakımından zengin, karbonhidrat ve proteini yüksek ama süt ürünlerinin bulunmadığı bir diyet uygulamalarında yarar vardır.

    Ayrıca multivitamin /mineral desteği de alınması gerekiyor. Çuha çiçeği ve çörekotu alerji tedavisinde yararlı olabilir.

    Astım

    Astım akciğerlere kadar olan hava yollarını etkileyen bir hastalık. Tanımı kolay ancak, tedavi ve izlenmesinde sorunlar yaşanan birkaç hastalıktan biri.

    Belirtileri: Öksürük, vızıltı, sık soluma, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi ve göğüs duvarı derisinde çekilme.

    Soğuk algınlığı nedeniyle ortaya çıkan ve on gün geçmeyen inatçı öksürük, koyu balgam gibi sorunlarda hemen doktora başvurmakta yarar vardır.

    Polen, astımlı hastalarda astım krizlerine yol açar. Bahar yorgunluğu da olabilir

    Mevsim dönüşlerinde vücudumuzdaki bir takım reaksiyonlar da hastalık gibi algılanabilir. Kış aylarında kısa süren gündüz ve uzun süren gecede kişiler biyolojik saatlerini, beslenme programlarını, uyku düzenlerini ve hayat tarzlarını mevcut duruma göre ayarlar. Baharda günlerin uzaması ile birlikte daha uzun süre dışarıda kalan kişiler ısınan havanın da etkisi ile daha fazla sıvı kaybettiği için vücut bu duruma alışana kadar çeşitli sorunlarla karşılaşabilir. Uykuya ayrılan zamandan çalınıyor, sıvı tüketimi azalabiliyor ve kişiler kendilerini daha yorgun ve halsiz hissedebiliyor.

    Beslenme düzenine dikkat edilmesi, daha fazla sıvı tüketilmesi, vücut sıvısı azlığının önüne geçilmesi hastalıklara karşı önleyici olacaktır. Uykunun yeni düzene adapte edilmesi ve 6-8 saat uykuya zaman ayrılması gereklidir. Havanın güzel olduğu zamanlarda kişilerin evde oturmak yerine dışarıda yapılabilecek aktivitelere katılması tavsiye edilir.

    Polenlerden Korunmak İçin Neler Yapabiliriz? Nelere Dikkat Etmeliyiz?

    Polenlerine alerjik olduğunuz bitkilerden uzak kalın, Evinizin kapı ve pencerelerini sıkıca kapayın, Evde ve arabanızda polen filtreli klimalar kullanın, Evinizdeki polen miktarı çok fazla ise hava temizleyicilerden yararlanın, Polenlerin atmosferde yoğun olarak bulundukları sabahın erken saatleri, sıcak, kuru ve fırtınalı havalarda dışarı çıkmamaya özen gösterin, Mutlaka dışarı çıkmanız gerekiyorsa, ağzınızı ve burnunuzu koruyan maskelerden yararlanın, Polen mevsimi açık havada spor ve egzersizden kaçının, ağaçlık, çimenlik yerlere seyahat etmeyin, deniz kenarlarını tercih edin, Dışarıda mutlaka güneş gözlüğü kullanın ve eve gelince gözlüğünüzü bol su ile yıkayın, Şapka takın, takmıyorsanız saçlarınızı yatmadan önce mutlaka yıkayın, Günlük kıyafetlerinizi eve gelir gelmez, yatak odası dışında bir yerde hemen değiştirin.

    Sağlıklı Beslenin

    Uzayan gündüz süresi ve aktivitelerle birlikte güne sıkı bir kahvaltı ile başlayın. Öğün atlamamak çok önemlidir. Lifli sebze ve meyveleri tüketin. Sağlıklı beslenmede karbonhidrat yağ ve proteinleri dengeli ve yeterli biçimde almak gerekir. Taze meyve ve sebzelerin tüketilmesi ile vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller karşılanabilir.

    Bol Su Tüketin

    Havanın daha sıcak olduğu ve aktivitenin arttığı zamanlarda çay, kahve, meyve suyu, çorba tüketimi ile birlikte 2,5- 3 lt sıvı tüketin.

    Mevsiminde Doğal Yolla ve Usulünce Yetişen Sebze ve Meyveleri Tercih Edin

    Meyve ve sebzeyi mevsiminde tüketmek en doğrusudur. En doğal ve sağlıklı meyve sebze, doğal ikliminde ve zamanında yetişenidir. Suni şartlarda ve hormonlu yetiştirilen ürünler aynı besin değerini taşımaz. Uygun sıcaklık ve çevre şartlarında yetiştirilen sebze meyveler tercih edin.

    Giyiminize Dikkat Edin

    Ani ısı değişikliği durumunda çok kalın ve ince giyinmek de doğru değildir. İnce katlar halinde, terletmeyen kumaşlardan oluşan kombinasyonlar tercih edin.

    Uzun süren hastalık belirtilerinin olması halinde mutlaka bir hekime başvurun.

    Baharda Hangi Meyveler Tüketilmeli Çilek:

    Çilek, A, B, C vitaminleri, kalsiyum, demir, folik asit, lif ve fosfor gibi mineral maddeleri bol miktarda içerir. Erik: A, C ve B vitaminleri ile potasyum, magnezyum, fosfor ve demir içerir. Avokado: Lif, A, C, E ve B vitaminleri açısından oldukça zengindir. Ayrıca potasyum yüklüdür.

    Çağla: B ve E vitaminleri ile protein, demir, kalsiyum, fosfor ve yüksek oranda yağ içermektedir. Bahar aylarında sebze olarak, barbunya, bezelye, dereotu, iç bakla, madımak, marul, semizotu, taze fasulye gibi besinler tüketilmelidir.

Hayattan Haberler Dergisi. Tüm Hakları Saklıdır.